Nietolerancja na gluten

O nietolerancji na gluten można usłyszeć coraz więcej. Zwłaszcza gdy choroba ta dotyka małe dzieci. Uczulenie na gluten powoduje, że osoba chora nie może przyjmować składników bogatych w ta substancję odżywcza. Mowa tu głównie o zbożach pszenicy czy jęczmienia. U osób, które nie tolerują gluten może się po zażyciu tego pokarm pojawić ostry stan zapalny. Co więcej tak zwane kosmatki, które wyścielają jelito ulegają zniszczeniu. W efekcie osoba uczulona na gluten, która przyjęła pokarm bogaty w gluten o wiele gorzej toleruje w czasie późniejszym inne pokarmy. Jest to zwykle choroba dziedziczna. Przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów. Dopiero z czasem osoba z nietolerancją na gluten zaczyna mieć problemy z wypróżnianiem, cierpi na biegunki pojawiają się również bóle mięśni oraz stawów. O leczeniu trudno raczej mówić. Poprawę zdrowia pacjenta można osiągnąć jedynie poprzez wykluczenie glutenu z codziennej diety. Do końca swych dni osoba z nietolerancją na gluten nie może przyjmować żadnych pokarmów pełnoziarnistych. Należy również podjąć działania, które sprawią, że flora bakteryjna jelit zostanie odbudowana. Jeśli osoba z nietolerancją na gluten zignoruje wszelkie objawy może nabawić się poważnych konsekwencji w postaci anemii. Przed zakupem produktów żywnościowych dokładnie więc trzeba przyjrzeć się ich składowi.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply